Op 21 mei van 10:30 tot 11:30 wordt in dorpshuis ‘De Oude School’ in Zoelen het boekje ‘Zoelen, een route vol verhalen’ gepresenteerd. We nodigen je uit deze presentatie bij te wonen.

Lokale verhalen
Het boekje is ontstaan vanuit de vele projecten die beeldend kunstenaar Mus Richter in haar woonplaats Zoelen heeft uitgevoerd. Allemaal uitgangspunten voor het grote kunstproject waar ze al sinds 2022 in Zoelen mee bezig is. Een project dat steeds groter wordt en waar steeds meer mensen bij worden betrokken.

Kunstprojecten
In 2022 begon Mus Richter – of kortweg MUS – in samenwerking met het Regionaal Archief Rivierenland en Welzijn Rivierstroom in Zoelen een bijzonder initiatief: ze liet kinderen vragen stellen aan Zoelense ouderen. Zij gaven antwoorden door te schilderen. Het leuke van dit project was dat de meest uiteenlopende vragen werden gesteld, zoals ‘Hoe was het in de oorlog?’ of ‘Hoe zag Zoelen er vroeger uit?’. Het zette beide partijen op die manier aan het denken. De resultaten ervan verwerkte MUS in een kunstbankje.

Steeds groter
Het bleef echter niet bij het bankje. Samen met het Regionaal Archief Rivierenland en het Cultuur en Erfgoedpact Rivierenland werd er gewerkt aan verbindingen maken tussen jongeren en ouderen en het vastleggen van verhalen van ‘de gewone man’. Samen met docent journalistiek Marijke Kolk en studenten journalistiek hebben de kinderen de ouderen geïnterviewd. Daarna zijn de vertelde verhalen aangevuld met onder andere foto’s uit de collectie van het Regionaal Archief Rivierenland.

Een verrassend boekje
De verhalen en interviews zijn vastgelegd in een verrassend boekje. Samen met buurvrouw Anja Frenkel, die haar hele leven bezig is geweest met teksten schrijven en tijdschriften en boeken maken, werd de vormgeving bepaald, een indeling gemaakt en de verhalen verwerkt. 

Het is een interessant boekje geworden, met foto’s, tekeningen, collages en verrassingen. Samen met de verhalen over vroeger en nu vormen ze een route door Zoelen, die lopend of fietsend gevolgd kan worden.

Op dinsdag 21 mei 2024 tussen 10:30 en 11:30 wordt het boekje gepresenteerd aan de Wethouder en de bewoners van Zoelen, in dorpshuis ‘De Oude School’ in Zoelen. We hebben een verrassend programma die ochtend, dat je zeker niet wilt missen!

Je bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn! 

“Zoelen, een route vol verhalen”

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *